28 Aralık 2013 Cumartesi

KEMALİYE’DE ORİCİK


Elazığ’da orcik, Kemah’ta köme, Divriği’de saruç, Malatya’da dut sucuğu… İstanbul’da cevizli sucuk… Eğin’de Oricik…
Tadı doyumsuz, bir yiyen bir daha yiyor. Rağbet çok, bulunmuyor. İstanbul’da envası var. Her çeşit meyvenin pekmezi kullanılmış. Meyvenin tadı ağızlara gelmiyor. Hepsi aromatik, hepsi boyalı… Çakma oricik. İyisi Eğin oriciği… Kemaliye’de de çakmalarına rastladık. Öyle aromatik boyalı falan değil ama… Cevizleri küçük ve acı, pekmez kaplaması kalın, zor ısırılıyor. Biraz hilleli mi ne..!
ORİCİK NASIL YAPILIYOR
Oricik bulunmuyor Eğin’de. Taze gelinler, genç kızlar yapmayı bilmiyorlar belli  ki… Annelerinin oricik yapma tarifini bir verelim dedik…
İç cevizler ipe dizilir. Un veya nişasta eklenerek kaynatılan dut şırasına batırılıp güneşte kurutulur. Bu işlem cevizler görünmez hale gelene kadar bir kaç kere tekrarlanır, güneşte iyice kurutulduktan sonra unlanıp son kez kurutulur, bütün olarak veya kalem boyunda kesilerek kaldırılır.

TEMİZ ÜRETİM
Artık, görsel temizlik yetmiyor. Temizliği öğrendik. Hijyen öne çıkıyor. Bu yıl, fotoğrafçımızın çağrısıyla Kemaliye’yi  birkaç gün gezdik. Kemaliye peyniri çok anlatıldı. Bir teneke Kemaliye peyniri satın alıp, bölüşmek istedik. Bize yardımcı olan çarşı esnafının arasında geçen konuşmadan peynir üretiminde hijyen sorunu olduğu anlaşılıyordu. “Falancadan alalım”, “olmaz onlar pek temiz değil” gibi konuşmalar geçti. Hijyen sorunu pestilde de, oricikde de vardır diye düşündük.


MEMLEKET TATLARI…
Memleket tatlarını, memleket havasını özlemek… Memleketi özlemek… Özlemleri oricikle, pestille, tarhanayla, karatarhanayla, goştikle  gidermek… Bütün mesele bu…
Mesela Eğine geldik… En iyisinden, en kalitelisinden, en lezzetlisinden temin etmek, damaklarımızı şenlendirmek… Biraz da İstanbul’a götürmek…
Mesela İstanbul’a da getirtmek… Önceleri ulaşım zordu, şimdilerde kolay. Otobüs getiriyor, gidip otobüsten almak bize kalıyor. İsterseniz PTT Kargo adrese teslim ediyor. Hangisini tercih ederseniz.

Turizmin bir parçası bu işler. Safranbolu, Beypazarı kent dokusunun yanında tatlarını da pazarlıyor. Bacasız sanayi turizm…


 (Fotoğraflara sol tık yaparak büyütebilirsiniz.)
 
(Fotoğraflar alıntıdır.)