18 Şubat 2014 Salı

DUT AĞACI BUDAMA

Çoğumuz ağaç budamayı katliam gibi görürüz. Genellikle kırılmış, kurumuş, hastalıklı dalları kesmekle yetiniriz. Bu işlemin budama olduğunu sanırız. Kemaliye’de yaygın olan Dut Ağacının budanmasını konu edeceğiz.  
DUT AĞACININ BUDANMASI
Dut yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi önlemlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Budama, meyvecilikte kârlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakımdır.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
*tepe (tac) düzensiz gelişir,
*küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
*sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
*kısa zamanda verim düşer,
*ürün bir yıl var ve bir yıl yok (periyodisite) görülür.

Meyve ağaçlarında budama; dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak:
*fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak,
*ağaçlara istenilen şekli vermek,
*şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli korumak,
*ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek,
*dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak,
*ürün bir yıl var ve bir yıl yok (periyodisitenin)  etkisini azaltmak,
*iyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak,
*dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak
için yapılır.

NE ZAMAN BUDAMA YAPILMALI?
Dut Ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Dut Ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç Dut Ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan halinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Dut Ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme budaması, Dut Ağaçlarında yeniden kuvvetli sürgünler meydana getirerek yeni bir taç oluşumu için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş Dut Ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülür ve yeniden kuvvetli sürgünler oluşturulur. Bazı ağaçlarda, budama yapılması sonucu olarak, çift katlı bir taç teşekkül eder. Böyle ağaçlarda, üst taç atıldıktan sonra, zayıflamış olan alt taç dallarında da kısa budama yapılarak, ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilir.
Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda Dut Ağacının dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

 
İletişim : kemaliyenotlari@gmail.com

(Yazı derlemedir.)

(1.fotoğraf Şevket Gültekin.
2.-3.-4. Fotoğraflar alıntı.)

(Fotoğrafların üzerine sol tık yaparak büyütebilirsiniz.)