3 Ocak 2014 Cuma

BALCILIK (ARICILIK)


Rahat anlaşılması için başlığı BALCILIK olarak verdik. Doğrusu ARICILIK olmalı.
Bal nedense bir muamma… “Gerçek bal nasıl olur?” Bilen yok! Kimi gerçek “bal şekerlenir” der, kimileri “kesintisiz akmalı” der.  Bir bölük bal uzmanı rengini tartışır. Bazıları yerken geniz yakmalı der. Velhasıl ortak bir noktada birleşilemez. Ve yıllardır bal tüketicileri aldatılır. Hilesi en bol olan gıda maddesi herhalde bal’dır.

Belki de ucuz merakımız nedeniyle kolayca aldatılıyoruz. Birileri benim balım iyidir ve ucuzdur. Buyrun 15 lira… Diğeri gerçek bal ben de 30 lira… Bir başkası 60 lira, bir diğeri 100 küsur lira… Fiyatlardan da kaliteyi belirleyemiyoruz.

(Kestane balı.)
Oysa bal halkımızın önem verdiği gıda maddesidir. Halkımız balı her derde deva görür. Hangi bal, hangi şifaya iyi gelir bilinemez. Örnek “kestane balı” şifalı bilinir ve kaşık kaşık tüketilir. Sonuçları vahimdir. Kestane balı kimi yerde şifa verir, kimi yerde ölüm getirir. Kestane balı bir çay kaşığını geçmemeli.

(Arıcıyı tasvir eden 15.000 yıllık duvar resmi.)
İspanya’da bir mağarada bulunan tasvir  Bal’ın 15 bin yıldır üretildiğini ve tüketildiğini gösteriyor. Mısır'da firavun mezarlarında 3.200 yıllık kurumuş bala rastlandı. Eski Mısırlıların 4.000 yıl öncesinden beri Balı besin, ilaç ve dini amaçlarla kullandıkları biliniyor. M.Ö. 3.000 yıllarında varolan Sümerler balı ilaç olarak kabul etmişler.

 
Bal’ın besleyiciliği, direnç arttırıcılığı ve insan sağlığına kattıkları artık tartışılmıyor. Doğru Bal, doğru ölçüde, doğru zamanda tüketildiğinde insan sağlığına yararları bilimsel olarak kesinleşti. Bal çok rağbet gören, kolay pazarlanan bir ürün.

Koloniler halinde yaşayan Arılardan bir bireyin yok olması, üretim çarkını durdurur ve kovan işlevsiz kalır. Arıların akıl almaz işbirliği, ürünlerini işlerken gösterdikleri sabır ve çalışkanlık... Balın olağanüstü yararları hayranlık yaratıyor. Tarih boyunca insanlar Bala değer vermişler ve adeta saygı duymuşlardır.

 
 
Arıcılık, Balarılarının beslenmesi ve bakımı ile Arı ürünleri elde edilerek kazanç sağlanan bir meslek. Bu işi yapanlara Arıcı deniyor. Arıcılıkta Bal üretiminin yanı sıra balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de elde ediliyor. Arıların tutulduğu ahşap ve harçtan yapılmış özel düzenekli kutulara “arı kovanı” deniyor. Silindirik olanlar “karakovan”, prizma şeklinde olanlar “fenni kovan” olarak adlandırılıyor.

 “Arıcılık genellikle "arılık" denilen, coğrafi konumu ve ekolojisi bu işe uygun yerlerde yapılır. Eğer arı kolonileri bütün yıl aynı arılıkta tutularak bakımları yapılırsa buna "sabit arılıcılık" denir. Eğer arı kolonileri bal toplanma ayları olan yaz aylarında, daha çok çiçek bulunduran ve daha uygun ekolojiye sahip yayla gibi bölgelere taşınırsa buna da "seyyar arıcılık" denir.” (wikipedia)

Gıdaların saflığı, temizliği, standardı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kontrol ediliyor. Gıda Bakanlığının belli periyotlarla yayınladığı hileli gıda listelerinin en başında çoğunlukla  Bal Markaları yer alıyor. Kimi markalarda kimyasallar ve aromalar, kimilerinde çok miktarda kristal şeker tespit ediliyor. Şuruptan ve pekmezden elde edilen Ballar bile çıkıyor. Balcılıkta önce dürüstlük… Tüketiciler Ballara kuşkuyla bakıyor. Bal üreticilerine güvenmek istiyorlar.

 
Bağ köşelerine, tarlalara bırakılmış arı kovanlarından kalite ve verim beklenmemeli. Arıcılıkta kalite ve verimlilik bilgiyle, ilgiyle, emekle artıyor. Arı kovanlarına coğrafi olarak “arılıklar” doğru seçilmeli. Arılar çiçeklere ve suya yakın olmalı. Sakin temiz ortamlarda bulunmalılar. Ballar çiçek tozlarına göre çeşitlenir. Ege ballarını (Marmaris-Bodrum gibi) Arılar çam ağaçlarının gövdelerinin salgılarından yapar. Oysa, Arının çiçek tozlarıyla ürettiği Ballar beğenilir. En gözde Ballar yaylalarının adlarıyla anılır. İlk üç sırada; Pervari Balı, Anzer Balı, Sarıçiçek Balı… Yanlış okumadınız, üçüncü sırada Kemaliye’nin yaylası Sarıçiçek var. Kemaliye’nin Bal zenginliği iyi bir şekilde değerlendirilmeli...


(Fotoğraflara sol tıklayarak büyütebilirsiniz.)

(Fotoğraflar alıntıdır.)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder