Şoförümüz Ferhat “Erzincan’da kiralık araba alma, yol iz bilmezsin, zorlanırsın” dedi. Doğru… Erzincan’da gideceğimiz her yere minibüs çalışıyormuş, rahatça gideriz. Oysa, kiralık arabayı da ayarlamıştım, vazgeçtim.
Gideceğimiz
ilk yer şu meşhur şelale, Girlevik Şelalesi. Ferhat bizi bineceğimiz
minibüslerin tam önünde bıraktı. Semtin ve caddenin adı 13 Şubat. Sanki,
Erzincan’da her yer 13 Şubat. Soruyorum, 13 Şubat nedir? Bilen yok… Sonradan,
13 Şubat’ın Erzincan’ın kurtuluş tarihi olduğunu öğrendim.
Fazla
beklemeden Çağlayan minibüsü geldi. “Yol uzak mı?” “Otuz Otuzbeş dakika çeker.”
26 km mesafedeymiş. Birkaç kişiyle kalktık, yol boyu doldu boşaldı minibüs. Şu
köy yolunda binenler, o köy yolunda iniyorlar. Minibüs şoförü “Çağlayan abi”.
“Eeee… Şelale nerde?” Çağlayan kasabanın adıymış, biz şelaleye çıkacakmışız!
Anlayacağınız Çağlayan başka, Şelale başka.
Birkaç gün
önce Erzincan’da gezilecek yerleri sorduk; Şelale, ekşi su dediler. Minibüste
buna bir de Ergan Kayak Merkezi eklendi. Erzincan’da ekşi suyu aklımızdan
çıkardılar. “Hiçbir şey yok, kupkuru, ekşi su akıyordu, şimdi o da yok. Ekşi
suya ilkbaharda gidin”.
Ve anlatıla
anlatıla bitirilemeyen şelaleye vardık. Minibüsten indik bir kır lokantası
avlusuna girdik. Şelale sanki lokantaya ait gibi. Sonra lokantanın çitlerini
gördük. Şelale 40 metre kadar yüksekten, kayalıklardan çağıldıyor. Şelalenin
suyu Mercan Deresi’nden geliyor. Su biraz cılız. Çağlayan Beldesi’yle Şelale
arasında lojmanlar geçtik. Lojmanlar, 11.6 MG gücünde Girvelik II HES’e (Hidroelektrik Elektrik
Santrali) aitmiş.
Mercan
Deresi’nin suyu yaz sonu olduğu için azalmış.
Zaten, suyun büyük bölümü Girvelik II HES’e veriliyormuş. Bütün bu
etkenler şelalenin suyunu azaltıyor. Rağmen şelale tek kelimeyle çok güzel. İyi
bir düzenleme, temizlik istiyor. Bir de kır lokantasının sınırlarını daraltmak,
salaş görüntüsünü düzeltmek gerekiyor.
Ekim sonuna
yaklaşmamıza rağmen sıcaklar bunaltıyor. Şelalenin serinliği iyi geldi. Kır
lokantasının bahçesine oturduk. “Şelale Aile Restaurantı” temiz, servisi iyi.
Kapalı kısmı çok şık. Tuvaletler de temiz. Şelaleden gelen dere kır
lokantasının bahçesinden geçiyor. Bahçeye hoş bir görüntü veriyor,
serinletiyor. Oldukça dinlendirici, saatlerce oturabiliriz.
Mutfaklarını
gizlemiyorlar. Izgarayı ayrı mutfağa almışlar.
“Eeee…
Tavuklarınızı övüyorlar, Şelale tavuğunun lezzeti başkaymış, sırrı nedir usta?” “Bilmem!”
“Bu tavukları nerde, nasıl besliyorsunuz?”
“Bizim tavuklarımız CP ve Şen Tavuk, hazır geliyor. Bu soğutucuda saklıyoruz abi…”
“Peki, nasıl sosluyorsunuz?”
“Bildiğin kutu sütüne buluyoruz, tuzluyoruz, bu ocakta pişiriyoruz.”
Ustamız çok mütevazi. Başkaları gibi bizim çiftliğin tavukları falan demiyor. Sosunu da gizlemiyor.
Mevsim nedeniyle pek müşteri yok. Bir aile kahvaltı ediyor. Şef nazikçe isteklerimizi soruyor. “Tavuk, bir porsiyon. Balığınızı da övdüler, bir tane de Alabalık. Ortaya duble bir salata lütfen”. Izgara olduğu için bekleyeceğiz. Bu güzelim doğa ortamı beklemeyi kolaylaştırdı.
Tavuğun
porsiyonu 3 kişilik gibi… Harika… Çoban salata yiyeceklerimize müthiş
lezzetiyle eşlik ediyor. Tavuğu bitirme çabasındayız, bir daha böyle lezzetli
tavuk nerede buluruz. Bence, tavuk ızgarada lezzetleniyor, damaklarımız
şenlendi… Ustalık pişirmede… Balık için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Balık
ızgara yerine, tereyağıyla kiremit üstünde, fırında pişirilmeliydi. Alabalığa
yazık olmuş. Ağzımızın tadını bozmamak için, balığın tadına baktık, aynen bıraktık.
Telefonumuz
avaz avaz, sessizliği yırtıyor. Kemaliyeli bir hemşerimiz Erzincan’da vefat
etmiş. Haber veriyorlar. Hesabı istiyoruz, bir acele kalkıyoruz. Kır
lokantasının fiyatları makul. Şef minibüsü bekletiyor, yetişiyoruz.
“Kızılay Camii’ne
gideceğiz, yakın bir yerde bizi bırakır mısınız?” Erzincan’ın merkezi sayılan dörtyolda
inecekmişiz. Cami hemen ordaymış, çok yakınmış. “Bak şu ilerde gördüğün sarı
binanın yanında okul var, okulu geçince cami…”
(devam
edecek)
iletişim
: kemaliyenotlari@gmail.com
(Fotoğrafların
üzerlerine (sol çift) tıklayarak büyütebilirsiniz.)
Diyarbakır temizlik şirketi Sanat Temizlik olarak sizi tebrik ederiz. İyi bir makale olmuş
YanıtlaSil